NETWORK TOPOLOGY

Bengisu Gün
4 min readJan 21, 2022

Network

Bilgisayarların, sunucuların, ağ donanımlarını ortak olarak iletişim protokolleri üzerinde paylaşım veya iletişim kurarak oluşturdukları bağlantılarıdır. Bilgisayar ağı, mesajlaşma, sesli ve görüntülü sohbet, konferans görüşmeleri gibi dallandırabileceğimiz elektronik bölümlerle kişiler arası iletişimi sağlayabiliriz. Ağ kısaca bilgi kaynaklarının paylaşılmasında rol alır. Kullanıcıların birbirleri ile daha düşük maliyetlerle iletişim kurmasını yani haberleşmesini sağlayarak, veri aktarımlarında bulunabilmesine olanak tanımaktadır.

Network Topology

Ağ topolojisi, ağınızda bulunan cihazların ve bağlantıların birebirleri ile fiziksel olarak veya mantıksal olarak nasıl düzenlendiğini ifade etmektedir. Ağ topolojisini fiziksel ve mantıksal olarak ayırabiliriz. Mantıksal Ağ topolojisinde ağın düzenine göre verilerin nasıl hareket edeceğine ilişkin bir düzen sağlayan stratejik bir yaklaşım olduğundan bahsedebiliriz. Fiziksel Ağ topolojisinde ise düğümler, kablolar gibi fiziksel bağlantıları ifade etmektedir.

1. Network Topology Types

1.1.Bus Topology

Bus topolojisini kullanan yerel alan ağlarında düğümlerin, makinelerin ve tüm cihazların ağın bir ucundan diğer ucuna kadar tek bir yönde uzanan bir kablo üzerinde yönlendirir. Bus topolojisinin avantajlarından biri ağa yeni bir bilgisayar eklemek istersek bağlanması daha kolay olacaktır ve daha az uzunlukta bir kablo sağlayacaktır. Dezavantajlarından bahsetmek gerekirse omurga kablonun bozulmasıyla diğer tüm cihazların etkilenmesi eş değerdir. Hata bulunan makineyi veya yeri belirlemek daha zor olacaktır.

1.2. Star Topology

Tüm cihazların ortak bir noktada, merkezde bağlanmasıyla oluşur. ortak bir merkeze (hub, swtich) bağlanmasıdır. Arızalı cihazların tespiti bu yapıda kolay olur. Bir sunucu görevi gören bu merkezi mekanizma ağda bulunan herhangi bir cihazdan, düğümden gönderilen bilgilerin hedefine ulaşması için merkezi alandan geçer ve veri kaybını önlemeye yardımcı olur. Avantajlarından bahsedersek ağı kurmak daha kolaydır, ağda bulunan sorunları tespit etmek daha kolaydır. Fakat daha maliyetli olabilir, daha fazla kablo kullanılması gerekir.

1.3. Ring Topology

Ring topolojisinde her makine yalnızca yan tarafında bulunan makinelere bağlı olduğundan dolayı veri iletildiğinde paketler daire boyunca hareket eder ve veri iletilene kadar bu iletişim devam eder. Bir halka topolojisinde büyük bir ağ düzenlenmek istenirse, paketlerin doğru ve veri kaybı olmadan ulaşmasını sağlamak için tekrarlayıcılar kullanılabilir.

Ağda bulunan bir istasyonun bir kerede veri göndermesine izin verilir bunun sebebi ise paket çarpışmalarını en aza indirir ve bu topolojide hatasız veri iletilmesi sağlanır. Uygun maliyetli ve kurulumu ucuzdur.

1.4. Tree Topology

Ağaç topolojisi, merkez düğümün ağ için ana hat işlevi görmesiyle ve düğümlerin dal benzeri bir biçimde dışa doğru uzanmasıyla oluşur. Genellikle yıldız topolojisindeki ağları birbirine bağlamak için kullanılır. Merkezi hub’a bağlı olanlar diğer düğümlere doğrusal olarak bağlanır, bu nedenle iki bağlı düğüm yalnızca bir karşılıklı bağlantıyı paylaşmaktadır. Ağaç topolojisi yapısından kaynaklı esnek ve ölçeklenebilir durumdadır. Birçok Çalışma grubu bir araya getirilebilir. Omurga kablosu bozulduğunda alt bölümlerdeki ağ trafiği bundan etkilenebilir. Kurulumu ve düzenlenmesi zordur.

1.5. Mesh Topology

Mesh topolojisinde gönderilecek olan verilerin kaynağa ulaşması için en kısa mesafe belirlenir ve veri taşındığında yönlendirme mantığına ihtiyaç duymadan diğer ağ içinde bulunan tüm düğümlere gönderilmektedir. Mesh topolojsini kararlı bir yapıdadır ve karmaşık ağ bağlantısı olası arızalara karşı dirençlidir. Fakat kurulumu uzun sürer, maliyeti fazladır.

1.6. Hybrid Topology

Hibrit topolojiler, birden fazla farklı topoloji yapılarını birleştirmektedir. Hibrit topolojiler en çok bireysel departmanların kendilerine göre dizayn edilmesiyle ve ağ kullanımlarına göre düzenlenen büyük şirketlerde de bulunur. Hibrit yapıların başlıca avantajı esnek olmasıdır. Ağ karmaşıklığı artığı için deneyim ve bilgi birikimi önemlidir. Maliyeti fazladır.

Resources

https://www.dnsstuff.com/what-is-network-topology

https://web.karabuk.edu.tr/emelkocak/indir/MTM406/A%C4%9F%20topolojileri%20ve%20TCP-IP%20protokol%C3%BC.pdf

https://en.wikipedia.org/wiki/Campus_network

https://en.wikipedia.org/wiki/Computer_network

--

--